Grond-teksten in het Diets
De originele teksten van alle bekende werken van Hadewijch zijn online te vinden op de site van de De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren.
De Liederen zijn online verzameld op de site van Laurens Janszoon Coster, Nederlandstalige klassieke literatuur in elektronische edities.
Wie meer wil leren over de Middelnederlandse taal is bij Literatuurgeschiedenis aan het juiste adres. In tien korte lessen worden de grammaticale eigenschappen uiteengezet.
Op de site Flandrica van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek is het vierde handschrift on-line in te zien.
Over Hadewijch
MOOC Middelnederlands is een website, gemaakt naar aanleiding van het emeritaat van hoogleraar Middelnederlandse letterkunde Frank Willaert op 8 september 2017. Het bevat zes boeiende kennisclips over Hadewijch in de context van de middeleeuwse mystiek.
De Koninklijke Bibliotheek geeft uitgebreide informatie over Hadewijch.
Rozemarijn van Leeuwen schreef in 1996 haar afstudeerscriptie Historische letterkunde (Nederlandse taal- en letterkunde Universiteit Utrecht) over lichtthematiek bij Hadewijch en Ruusbroec: ‘Dat donkere verlichte alle dinc’,  Haar scriptie met veel achtergronden over Hadewijch is online te lezen op rozemarijnonline.
Frank Willaert verzorgde voor het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland een trefwoord Hadewijch.
Annelie van Steenbergen maakte in 2002 voor haar studie aan de UvA een eindpaper De visioenen van Hadewijch, begijn en mystica.
De Literaire canon wil in Vlaanderen een gids zijn voor de boeken die als essentiële werken uit de Nederlandstalige literatuur worden beschouwd. In deze canon worden ook de Liederen van Hadewijch gepresenteerd.
Moderne Hadewijch-receptie: zes markante momenten‘, een online ‘tentoonstelling’ over de manier waarop (het werk van) Hadewijch door de eeuwen heen werd ontvangen en toegeëigend. Uitleg in woord en beeld door Veerle Fraeters en Sarah Menu voor Paukeslag, het digitaal platform voor levend poëzie-erfgoed.
Vogala-app wil middeleeuwse tekstfragmenten laten horen, telkens vergezeld van de originele tekst en een moderne vertaling. Er zijn een viertal teksten van Hadewijch te beluisteren en te lezen.
Andere interessante links
Ruusbroecgenootschap in Antwerpen. Het Ruusbroecgenootschap is een interdisciplinair onderzoeksinstituut voor de wetenschappelijke studie van de geschiedenis van de spiritualiteit in de Nederlanden.
Titus Brandsma Instituut, Onderzoekscentrum voor mystiek en spiritualiteit in Nijmegen.
Print Friendly, PDF & Email